Istanbul - Turkin suurin kaupunki ja maailmanluokan metropoli


Istanbul on muinaisen kauppareitin varrelle syntynyt kaupunki, jonka eräs erityispiirre on, että se levittäytyy sekä Euroopan että Aasian puolelle. Vilkasliikenteinen Bosporinsalmi, eksoottiset ja äänekkäät basaaarit, vaikuttavat moskeijat, tornit ja palatsit, ihmiset ja elämänmeno - Istanbul on seikkailu, jonka kokee parhaiten vain heittäytymällä mukaan.

Rev Stan /Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Sulttaani Sultan Ahmet rakennutti 1600-luvulla niin sanotun Sinisen moskeijan alueelle, joka nykyään kantaa hänen nimeään. Tämän Hagia Sofian naapuriin rakennetun moskeijan oli tarkoitus syrjäyttää naapurinsa pois maailman merkittävimmän moskeijan paikalta. Harmonisesti rakennettu moskeija on silmiä hivelevän kaunis niin sisältä kuin ulkoakin, ja se onkin suosittu kohde kaupungissa vierailevien keskuudessa.

Patrick /Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Kapalı Çarşı eli Suuri basaari (engl. Grand Bazaar) on hyvä paikka löytää korkeatasoisia matkamuistoja ja itämaisia mattoja, mutta siellä on 4000 kojua ja kauppaa ja hintojen vertailu kannattaa - korkeimpia hinnat tuppaavat olemaan sisäänkäyntien lähistöillä.


Patrick G /Flickr, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

1800-luvun puolessavälissä rakennettu Dolmabahçe-palatsi sijaitsee Beşiktaşissa, joka on tunnettu moskeijoistaan ja Aasian puolelle suuntaavista lautoistaan. Sinne pääsee parissa minuutissa Taksim-aukiolta funikulaarilla tai kulkemalla Taksim-aukiolta jyrkkään alamäkeen Bosporinsalmen rannalle.


Sercan Engin /Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Aasian-puoleisen osan viehättävin nähtävyys on Kız Kulesi eli Neitsyttorni, joka sijaitsee saarella lähellä rantaa ja jonne mennään lautalla.


Florian Lehmuth /Flickr, Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

İstiklal Caddesi on Euroopan suuria kävelykatuja, jolle lisäeksotiikkaa tuovat Taksimin ja Tünel-metroaseman väliä kulkevat vanhanaikaiset raitiovaunut. Tällä parin kolmen kilometrin pituisella kadulla on valtava määrä kauppoja ja erilaisia kaupustelijoita, ja monet sen sivukujat ovat nekin täynnä mitä erilaisimpia tavaroita myyviä kojuja ja putiikkeja.


Andreas Fischler /Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Ravintoloita ja teehuoneita on varsin suuri valikoima lähellä Yeni Cami -moskeijaa ja Maustebasaaria. Etenkin Maustebasaarin ja Suuren basaarin välimaasto on hyvää tienoota edulliselle ja autenttiselle turkkilaiselle aterialle, lukuun ottamatta pääkatua, jolla raitiovaunut kulkevat.


Harold Litwiler /Flickr, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Topkapın palatsin yhteydessä oleva Gülhane Parkı ei sinänsä kuulu palatsikompleksin yhteyteen, eikä sinne ole pääsymaksua. Puisto ei erityisemmin ole länsimaisten turistien suosiossa, vaan siellä käy lähinnä paikallisia ja jonkin verran muualta Turkista tai muista muslimimaista paikalle saapuneita.

Kommentit